Sunday, May 24, 2009

Update tentang pemakanan

Sukacita dimaklumkan, tabiat pemakanan sudah semakin ok – jika abaikan hari2 yang saya terlambat bangun dan tak sempat bfast. Tapi tu pun bila ada free time akan bancuh milo panas kat opis.

Saya yakin kalau makcik Botswana itu masih di sini, dia akan terharu dan bangga. Sedangkan di hari2 akhir beliau kat uni, melihat saya makan nasik dengan telur rebus dan sayur pon dia dah menzahirkan rasa bangga. Padahal masa tuh jenuh nak telan sebab masih gagal rebus telur dengan sempurna – telur kuning tak berapa masak.

Saya perasan nafsu makan semakin membuak-buak – mungkin sebab semakin sejuk.

Dulu - makan satu pot kecik sekali makan. Kadang-kadang satu pot je sehari – setengah makan time lunch, setengah makan time dinner. Agaknya tu sebab berat drop 5 kilo.
Sekarang - sehari 2 pot. Makan satu pot sekali duduk.

Dulu – keropok jajan dan lada hitam pon leh jadik lauk. Makan nasik ngan sos n kicap pon penah.
Sekarang - lauk pauk pon semakin unggul. Sudah pandai beli marinated chicken dan masak guna oven.

Dulu – IndoMie goreng adalah makanan wajib time dinner.
Sekarang – IndoMie goreng adalah sekadar makanan tambahan kalau lapar tengah malam.

Dulu – kebab dirasakan makanan asasi. Ramai yang perasan saya asik beli kebab.
Sekarang – kurang mengunjungi kedai kebab. Hanya akan pergi beli bila balik dr skul lambat dan malas nak masak (selalunya bila stok lauk dah habis time lunch).

Dulu – kalau time buat kerja dalam ofis, tak makan. Tggu time makan baru makan.
Sekarang – Hampir sentiasa mengunyah. Buah-buahan dan biskut sentiasa ada di sisi. Milo pon hehari minum time dalam opis.

Dulu – beli roti kurang berkhasiat *bak kata wanita Botswana dulu*
Sekarang – buat sendiri sandwich, ada ayam, tomato, salad, selalunya untuk lunch.

Oh, Alhamdulillah, I'm improving. Mungkin salah satu faktor adalah mak selalu terjah memalam dan mintak update makan apa. Dia tak marah kalau makan tapahapa – which is lagi membuatkan rasa serba salah. Dia cuma kata 'rasa mcm nak terbang ke sana dan masak untuk kamu hari-hari'.
Mungkin itu tektik reverse psychology. Dan berjaya. Nak kalahkan saya mudah je – toksah marah2, maki2. Hanya reverse psycho.haha.

Semoga saya akan terus improve dan juga improve hal-hal yang lain juga. Aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!

9 comments:

  1. caiyok!!!

    errr.. tadi baru balik makan di bangi... ada kerabu mangga (SEDAPNYA... SEDPANYAAAAAAAAA) dan pelbagai lagi lauk pauk..

    errr.... kebab pun ok apa.. hehe

    ReplyDelete
  2. uhhhhhhhhh...ai het yu so mac!!! *sib baik tak listkan segala mcm makanan yang ada kat kedai tu kan?,kalau tak mau saya amik tiket balik mggu depan..haha*

    ala, kebab dah tak best sebab sekarang depa letak makcik omputih tua jaga kedai..kekeke

    ReplyDelete
  3. Aini, LOL!
    looking forward untuk masak lagi.tapi kali ni akan kurangkan cili..keke

    ReplyDelete
  4. Tepuk tepuk.

    BTW, Kak Nur ajar, kalau nak rebus telur. Letak beras 5-6 biji dalam periuk. Kalau beras dah masak jadi nasik, maknanya telur dah rebus lah

    (Wah, asal topik makan jer, saya meninggalkan tips yek. Sentap sekejap dengan diri sendiri)

    ReplyDelete
  5. Wah Am, I juga sentap..keke. Err, 5-6 biji je ke beras. Alang2 akak tanak nasik teruslah..Aci dak eh *mode pemalas*

    ReplyDelete
  6. Insyallah byk practice nti terer...akk pun rindu masakan mesia yg bersepah2 tepi jalan tapi apakan daya kena masak jua..ok dtgla ziarah ke blog akk ye...akk link blog dijah ye

    ReplyDelete
  7. boleh jer tanak nasik terus. tapi rasa kulit telur... err... lalu ke?

    :D

    ReplyDelete
  8. hey, glad to hear ur improvement sis! keep it up sis~

    ReplyDelete