Saturday, February 28, 2009

Gomen ne!

Hey kawan, minta maaf.
Benda yg sensitif pada kamu, tak sensitif bagi diriku.
Tersilap langkah, mahu buat kamu ketawa.
Takpon bengang2 manja.
Rupanya bengang sungguh.
I learnt my lesson.
Sori.

Friday, February 27, 2009

Catatan kembara

Sudah sampai ipoh *mode tolak adik yg tgh main pokemon crystal*

Pagi tadi pukul 7 dah keluar umah, cik pensyarah hantar ke airport. Ntah apa mimpi tauke airasia, hari ni duduk ikut num seat. Dapat duduk kat pintu kecemasan, dan sempat berfantasi 'kalau2 ada sesuatu berlaku' yang menyebabkan saya yang duduk di pintu kecemasan perlu segera bertindak demi keselamatan semua. I dah hapal cara bukak pintu keselamatan dlm plane u ols..hiks.. Sampai LCCT dalam pukul 9 lebih, gerak ke KL*IA. Berjaya menyesatkan diri masa cari transit kat KL*IA. Mcm kanak2 kehilangan parents rasanya.huhu Tapi takla merengek meraung atau berguling2..gelakkan diri sendiri bila jenuh naik turun esculator dan alih2 back to square one..huhu. Last resort adalah tepon kak delinn. yang sedang berliburan hari ini....haha. Sampai je Putrajaya, dengan kompidennya amik teksi dan bercakap dengan yakin
'Kem. Peng. Tggi*, Parcel E'. *gituhhhh* Bunyi mcm org KL kan?ahaha.
Sempat bergossipan dgn pakcik teksi *dia bukak cerita pasal anak dia loyer amik KP*LI kat UP*SI* sampai ke destinasi. Bila sampai kaunter, dengan kompidennya *lagi* inform org kaunter
'Bahagian biasiswa' - sambil keluarkan lesen memandu dengan muka keKL-an.
'Biasiswa kat Menara PJ*H, Pre*sint 2'
Maka berakhirlah kekompidenan dan gaya keKL-an.
'Erk..mcmana saya nak pegi situ?'
'Ha? mcmana? amik teksi'
Huhuhuh
Sib baik ada teksi lalu...Wah, wira penyelamat bumi! hiks.
Bergossipan *lagi* dengan pakcik teksi tapi kali nih pakcik teksi banyak bagi nasihat. Agaknya gaya keKL-an sudah pudar..ahahaha
'Kamu jangan ingat semua org kat sini jujur. Kamu kena hati-hati. Jangan amik teksi sembarangan..'
Ulps, apekah? saya berterima kasih atas nasihat pakcik itu sepanjang menuju ke pre*sint 2 walau dalam dada sedikit sentap. Sentap sebab asik kena tegur dgn pakcik teksi tentang kepercayaan *gituhhhh*. Dulu masa kat CM pun kena tegur...Hukhuk..Mungkin kena diam kot kalau naik teksi. Kena prektis nih!
Urusan kat bahagian biasiswa selesai. Officially dah dapat surat *alhamdulillah* dan perlu berusaha untuk settlekan semua sebelum 1/4. Doakan ye!
Amik teksi balik ke erl. Kali nih kene 'halau' ngan abang teksi. Dia tak bagi duduk depan.haha. Dah terbiasalah encik teksi..senang nak gossip kalau dok depan..Kalau tak gossip ngantuklah!huhuh
Rasa lega bila dah dalam erl menuju KL sent*ral. And alhamdulillah, berkat bantuan Angah *via fon* dan Kak Yan yang ada kat situh, berjaya amik keretapi balik Ipoh.
Sempat express goss ngan kak yan sebelum masuk train..hehe
Note untuk Kak Yan - You look xtra gojes today!Love it! *ahaks*
Note untuk Angah - Pay extra rm8 sbb ada tv? tv rosaklah pulak tu! Acu dan adik yg dok sebelah dok gelak2 pasal nih!
Sekian kisah kembara cik tutor yang dot dot dot.

'Akak tak bawak balik laptop?'
'Tak'
'Dahtu... jenuhlah rebut pc'

Hahaha. Semoga berjaya berebut lagi esok.

'Tepi, nak cek email kerja. Penting'

Ya, pasti berjaya. Pasti. *sengih jahat*

Hikmah

Ini entry yg dah dikarang awal-awal. Dan dijadualkan untuk publish pada pagi Jumaat. Semasa anda-anda membaca entry ini, saya mungkin;
  • Sedang terkocoh-kocoh ke putrajaya.
  • Sesat dan sedang membuat muka kesian, kot-kot ada org yang nak tolong.
  • Dah selesai urusan dan sedang mencari rakan gossip *jeling kak yan penuh makna*.
  • Sedang bertolak balik Ipoh, sambil layan2 fantasi dalam bas.
  • Tengah tidur dengan nyenyak di rumah.
  • Sedang melakukan benda yang kurang berfaedah.
Ok, saya dah mula merepek.

Hakikatnya, saya tatau nak tulis apa. Aura gelap dapat dikesan pada kawan-kawan sebilik di sini. And how I wish I can help them. Sedih ok bila awan gelap berkepul-kepul. *sigh* Saya pernah melaluinya tahun lepas, dan saya rasakan adalah lebih baik orang keliling *tunjuk kat diri sendiri juga* kurangkan bercakap dan mengomen mahupun bertanya. Sampai masanya, kamu kamu dan kamu akan beroleh kekuatan yang di luar jangka, dan saya doakan agar Allah berikan jalan yang terbaik buat kita semua.

Kak Delinn, ingat tak..kita penah rasa semua orang tak paham kita?
Kita rasakan semua tak adil?
Kita rasakan kita sangat gagal?
Kita rasa tertipu.
Rasa mcm nak bakar opis tertentu?
Kita tammo dengar nama orang tertentu?
Kita rasakan kita hanya akan kuat bila bercakap berdua lama2 dalam tepon dengan penuh semangat?
Kita buat sesi luahan perasaan ala2 press conference kat kedai tanpa nama dengan Kak Dor dan Abang S?
Kamu kamu dan kamu semua lebih kuat dari saya setahun lepas.
Sungguh!
Kamu masih boleh layan klip2 Arashi dengan semangat. Dulu saya hanya menangis peluk bantal.
Kamu masih boleh mendengar luahan hati saya. Dulu saya tammo bercakap dengan orang.
Kamu masih boleh tersenyum. Dulu saya hanya akan masam dan sedih.
Maka saya rasakan, kamu kamu dan kamu sangat kuat.
Saya yakin, kamu semua akan jadi pendidik yang di hormati.
Ingat, semua yang ditakdirkan ada hikmahnya.
Macam kepulangan saya ke Ipoh seminggu, hikmahnya adalah supaya kamu kamu semua mendapat ketenangan.
Tanpa gangguan saya dan semestinya adik ikan...ahaks.
Take care!
Jangan rindu I tauuuuuuuuuuuuu...
Jangan rinduuuuuu...
Jangan rindu tauuuuuuuu...
hikhik

Wednesday, February 25, 2009

Tag dari Ayang

1. Perlu copy paste gmbo award


2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.
  • Namanya Wildawati Khazis. Nama glemer ayang/wilda. *selambe je buh nama ayang kan..ahah*
  • Kami sangat banyak persamaan, cuma dia lebih kewanitaan dan lebih cun dari saya dan dia sekarang ada pakwe yg gagah. hahaha.
  • Dia seorang yang sangat menyayangi keluarganya. Bila memikirkan keluarga, dia seperti kerasukan, terus bersemangat waja! Sangat kagum.
  • Dia sangat suka bagi semangat kat orang, walaupun masa tuh dia down. Kagum lagi!
  • Dia sangat suka melukis. *masih lagikah?*
  • Dia suka kaler biru.
  • Dia tutup blog kalau rimas *mcm saya juga*, tapi sekarang dia prebetkan blognya. Hanya wan, saya, alang ngan ayang menjadi pembaca. Jeles okeh ayang sebab leh boh gambar2 yg kena dicensoredkan jika nak dibubuh kat open blog...ahaha.
  • Dulu masa prep malam, dia suka pakai kain batik dan juga selipar tandas...haha - sangat selamber kan?
  • Dia selalu meletakkan kepentingan diri dia di belakang kepentingan orang lain. Tu sebab dia sanggup berhadapan dengan risiko kena buang sekolah, demi membantu adik2 dorm.
  • Saya masih sangat yakin muka dia seperti Maria Farida!
3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya
  • Hobi saya tidur dan bergossip, selain melayari youtube untuk mencari clip2 yang boleh mengakibatkan pendarahan hidung. Obsesi kini - Arashi, tapi masih setia ngan Yamapi.
  • Sangat teruja dengan lelaki yang pendiam *kita sama, kan ayang?haha*. Tetapi lelaki diam tak teruja langsung ngan saya..ahaha
  • Saya sangat sensitif dgn org2 yang rapat dan insan2 tersayang. *sama mcm ayang jugak*. Tapi worse, saya leh terjadik pompuan yg sangat menjengkelkan. Tgh belajar kawalan diri.
  • Saya degil dan ego dan kerek ngan budak laki. Tu orang kata. Kalau orang dah kata, betulla tu agaknya kot.huhuhu. Tapi dengan adik2 ikan saya sangat penyayang dan baik hati. *betul, kan adik2 ikan?*
  • Saya wanita. Tulen, sejak lahir. Kat tengkuk tu bukan halkum lah, tu thyroid membengkak!
  • Sama macam ayang - suka lari dari masalah. Dulu, bila ada selisih paham ngan hosmet, terus pindah bilik secara haram. Terus jadik adegan drama. Bila dah makin tua nih, cuba confront masalah dengan gigihnya. Tammo dah lari. Semput!
  • Kalau saya rasa rapat dengan orang, saya akan menyibuk tentang masalah2 yang dihadapinya. Luar kawal okeh.
  • Saya tak suka kalau tersuka secara sesungguhnya kat orang. Saya akan jadik mereng dan sentap dengan diri sendiri dan sentapkan orang. huhu.
  • Cepat panas, cepat sejuk. Saya cepat sentap dan bengang, tapi akan pulih lepas cakap merapu tanpa henti. Tapi bila saya dah lega, org lain la pulak bengang sbb dgr luahan hati saya yang menusuk-nusuk jantung..haha. So, skrg nih tulis kat blog je lah. Less damage to other souls, kan?
  • Kecomelan kambing dan bebiri, serta baunya membuatkan saya tenang bila stress, ala2 terapi. Terapi lebih berkesan kalau pengembala tu howt/ada anak yg howt! ahahah.
4. Malas nak tag2, but I'm listing 5 names..gataiiiiii...Buat okeh....
  • Aqilah
  • Kak Zieyla
  • Kak Ron *bersedia utk dihempuk sampai pengsan..huhuhu..org tu tgh sibuk nak adjust kat Belanda, suh dia buat tag pulak kan?*
  • Nini
  • Nik

Tunda

Mode hiatus ditunda ke minggu depan *er, boleh tak ginih?*
Sebab plan nak amik cuti seminggu, dan malas nak bawak balik laptop. Kalau balik terus ke Ipoh takpe..masalahnya nak travel ke putrajaya sensorg, jadik tak larat nak usung laptop ke hulu ke hilir. Sejak Kak Ron ke Belanda, rasanya berat menyusut sebab muka makin cengkung. Hanya portion2 tertentu je yg mencanak naik yg menyebabkan kena tahan napas sesungguhnya bila nak pakai jeans..hahaha. Er, kaitan statement ini dengan laptop - badan menyusut, so, lagi kurang tenaga nak angkut laptop. Oleh yang demikian entry berunsur kegedikan akan tiada seminggu. Kalau ada cerita panas dan sensasi, saya akan update bila berjaya rebut pc dr adik, mak dan ayah kat umah.

Hari nih ada anak kumbang singgah opis. Transit sekejap sebelum ke destinasi seterusnya, hehe. So, I decided utk test power. Yelah kan, asik gagal je ngorat adik2 ikan kan?



Gosh! Kegagalan yang nyata!

Tuesday, February 24, 2009

Hiatus

Mode hiatus.
Setelah meroyan mengapdet blog dengan rajinnya kebelakangan ini, rasa nak stop menulis kejap. *tataula kejap mana kan?* ahaha.
Maka peminat-peminat dan pemenat-pemenat sekalian, jangan nakal-nakal ye! Doakanlah semoga urusan saya dan rakan-rakan dipermudahkan. Amin.

Mode bilik tutor 1 sekarang: awan kelabu berkepul-kepul (?) atas kepala. Kami sedang berusaha gigih belajar tarian tolak hujan - nak elakkan hujan lebat, guruh, kilat, ribut petir. eheh.

--------

Akan ke kpt jumaat ini. Doakan semua selamat. Amin.
Rasa mcm nak terus balik ipoh.
Baru rasa, belum bertekad lagi.
Tengoklah.

--------

Mode nak siapkan sinopsis kursus dan menunggu skema untuk marking lab report.
Buat keje dengan sangat lembab! *sigh*
Bersemangat dijah! bersemangat!
cik pensyarah yg kecik comel, cik tutor lembab mcm siput...sori!

--------

Teruja menunggu PV baru Arashi sambil sumbat tisu siap2 dalam lubang hidung



theme untuk citer yg sho berlakon *jeling tajam kat kinah*



wah, mcm tau2 je kita penah buat entry pasal superhero *mode perasan sendiri*

--------------

Take care!

Monday, February 23, 2009

Puas!

Banyak benda yang saya lakukan memberikan rasa nyaman dan bahagia.
Gembira.
Tapi bila saya rasakan benda itu akan memudaratkan, saya cuba berhenti lakukannya.
Mula-mula memang susah.
Lama-lama akan ok.
Tapi, saya hanya manusia biasa.
Manusia yang lemah.
Yang punya nafsu dan keinginan.
Minggu lepas dan minggu ini, saya tak mampu menahan nafsu yang membuak-buak.
Tewas dengan diri sendiri.
Banyak benda yang saya menahan diri dari lakukannya.
Saya lakukan juga demi rasa lega, bahagia dan puas.
Walau saya tahu kesannya menyakitkan.
Sangat menyakitkan.
Salah satu daripadanya adalah makan budu.
Budu sangat sedap.
Saya tahu kesan dan akibatnya bila makan budu - mungkin akan gatal hidung dan bersin sampai nak tercabut hidung.
Atau jerawat berkampung beramai-ramai di atas muka dengan jayanya.
Tapi saya tak kisah dah.
Sebab saya tahu 'makan budu' itu yang saya mahu.
Dan saya tahu itulah yang membuatkan saya rasa puas dan lega.
No pain, no gain kan? hiks

*akademia, sila jangan cerca saya dengan penyalahgunaan no pain no gain di atas*..ahah

Sunday, February 22, 2009

Jangan takut

Yamapi dan rakan-rakan pernah mendendangkan ini;

'Nakama ga soba ni iru, nani mo kowakunai'

Maksudnya lebih kurang ginih

Sahabat ada di sisi, tiada apa yg ditakutkan.

Okay, okay, translation yang agak busuk, tapi u ols faham kan apa makna yang ingin disampaikan?
We are always here.
Untuk kamu.
Kamu.
Dan kamu.
Jangan takut.
Kami doakan yang terbaik.
Sentiasa.

Jangan terburu buru

Ini entry kesedaran.
Agaknyelah. *jeling Am*
Nasihat untuk diri sendiri.
Juga kamu.
Kamu.
Dan kamu.
Tarik nafas dalam dalam.
Hembus.
Fikir sehabis baik.
Tanya hati.
Rujuk akal.
Minta pada Yang Satu
Jangan terburu-buru.
Ini soal masa depan.
Lihat.
Dengar.
Rasakan.
Kamu boleh rasakannya kan?
Tapi kamu kena interpretasikannya dengan betul.
Jangan silap.
Nanti kecewa.

Saturday, February 21, 2009

Hakikat

Kisah entry lepas sudah selesai.
Walaupun ambil masa agak lambat untuk diselesaikan, kesimpulannya dah selesai.
Lega sikit.
Betul lah..berterus terang ni merupakan langkah yang terbaik.
Berterus terang.
Buang ego.
Beralah.
Miscommunication terungkai.
Kita belajar benda baru.
Kan kita menyokong pembelajaran berterusan sepanjang hayat?
Kita diperingatkan dengan benda yang kita lupa.
Saya berdoa agar perkara begini tak berlaku lagi.
Kalaupun berlaku lagi, saya harap tiada adegan2 ganas yg boleh menyentapkan jantung.
Amin.
Itu kisah saya.

Kisah mereka pula berbeza.
Tiada miscommunication.
Sudah berterus terang.
Tapi masih begitu.
Saya amat-amat berharap agar ada secebis rasa hormat dan simpati dari si dara.
Kerana si teruna walaupun gagah macam raksasa, dia tetap manusia biasa.
Manusia biasa yang punya rasa.
Manusia biasa yang akan terluka.
Manusia biasa.
Bukan action figure kamen rider kabuto. *lap hidung darah bila terbayang tendou souji*

Hakikat yang pahit untuk ditelan adalah bila mengetahui org yg kita sayang sepenuh hati lebih bahagia tanpa kita.
Akan lebih bahagia, atau sedang bahagia.
Telanlah.
Sebab itu hakikat.
Hakikat.
Dan cubalah untuk berbahagia.
Bukankan kebahagiaan orang yg kita sayang itu amat bermakna?
Walau kebahagiaan itu tak dikecapi bersama kita.

Ps: Yamapi tak pandai rap. Saya terima hakikat itu. Tapi dia sangat howt. Itu hakikat juga. Saya telan semua hakikat itu sambil lap hidung darah. Ahaks.

Friday, February 20, 2009

Saya salah

Kalau saya buat salah, saya akan rasa bersalah.
Bersalah dan sedih.
Ye, saya mengaku saya buat salah.
Tapi itu bukan tiket untuk kamu marah2 saya dan hempas telefon bila saya mintak maaf.
Saya tahu saya salah.
Dan saya dah mengusulkan cadangan utk menyelesaikannya.
Yang memudahkan kepala otak kamu.
Dan mungkin melegakan sikit hati saya.
Tapi kamu takmo dengar.
Sukahatilah.
Saya bukan sesiapa pun.
Hanya melukut di tepi gantang.
Ye, ye..saya sedar.
Saya ni bukan sesiapa.
*sambil seka air mata dengan tudung bawal kelas satu kaler biru yang ada berlian straight kelas 1* ahaha

ps: sori hosmet, jiwa kacau sikit..tak dapat nak teman hingga ke akhirnya..

Thursday, February 19, 2009

Fantasi lagi

Baru lepas habis meeting.
Bincang pasal penawaran kursus baru tahun 2015 nnti.
And tergatal mulut suggest subjek kegemaran saya dan cik pensyarah sebagai elektif - Para*sitology.
Yelah, masa tu semua dok konpius2 subjek apa lagi nak tambah utk elektif mikrob...So, terkeluarlah idea itu.
Kerana pulut, santan binasa kan? Kerana mulut, badan tak berapa binasa lah dalam kes nih. Cuma minda sedikit mereng sebab tak pernah ajar lecture. So, tak reti nak rangka. Cik pensyarah, I need your expertise dalam menda alah ini..
Ok, itu realiti.

Ini fantasinya.
Kalaulah saya mengajar kat univ mcm citer accepted tu *kos sesuka hati*, saya akan mintak ajar 2 subjek saje.

1 - Bercakap Tanpa Henti - BTH101
Sinopsis kursus - Kos ini ditawarkan untuk wanita2 yang kurang bercakap *jeling dayah* yang ingin mengasah bakat dalam bidang percakapan tanpa henti. Kelas ini akan ditawarkan setiap semester jika pada semester itu tiada bulan Ramadhan. Kelas akan dijalankan selama 4 jam seminggu dan setiap kali kelas, semua orang akan dilatih bercakap tanpa henti. Kelas ini akan melengkapi pelajar dengan skill membela diri dan meluahkan perasaan dengan gigih sekali. Ini akan membolehkan masyarakat keliling lebih memahami kehendak pelajar dan ini merupakan satu skil pertahanan diri dari dibuli lelaki *jeling zakaria* dan juga satu skil terapi.
Keburukan - kelas akan menjadi huru hara sebab semua orang sibuk nak bercakap. Dunia akan tidak aman lagi, dan para lelaki akan ramai sakit jiwa. Semua sibuk nak bercakap, sapa nak mendengar, kan?

2 - PMS Survival - PMS 101
Sinopsis kursus - Kos ini ditawarkan untuk lelaki yang ingin memahami wanita dengan lebih mendalam. Kelas ini hanya ditawarkan setiap semester, selagi tenaga pengajar tak kawin, namun kelas hanya akan diadakan pada hari PMS menyerang tenaga pengajar. Pelajar boleh melakukan apa saja di dalam kelas namun terpaksa pasrah dengan tindakan2 yang bakal dikenakan oleh tenaga pengajar. Pelajar perlu menganalisa kesan PMS terhadap tenaga pengajar wanita dan perlu tahu cara untuk survive. Survive kelas ini di penghujung semester merupakan satu kejayaan.
Keburukan - Pelajar mungkin tak sanggup habiskan semester.

Okes, ini memang karut. Tapi kalau saya kena ajar dedua kelas nih, kertas kerja boleh disiapkan on the spot! ahah

Kembali ke realiti.
Nak cari idea pasal proposal subjek.
Buat-buatSemangat!

Wednesday, February 18, 2009

Separa emo

Ini entry separa emo. *ahah, Am, ni tader kaitan ngan PMS okeh*

Saya tatau kenapa ada sesetengah orang sangat benci anjing dan babi.
Even tengok gambar pon sampai boleh termuntah hijau.
Bukan setakat memek muka, tapi dengan kata-kata yang tak enak didengar.
Kasihan babi dan anjing.
Bagi saya babi dan anjing juga comel.
Saya takut anjing sebab takut kena gigit.
Saya takut babi sebab babi dewasa leh jadi sangat besar.
Selalu terbayang kena sondol.
Tapi anak2 anjing dan anak2 babi sungguh kiut.
Kalau tak suka, takyah lah beria2 mengespresikan kejijikan.
Duk diam2.
Pegang babi n anjing tak dosa.
Cuma kena pastikan kena suci sebelum solat, means kenalah samak.
Tu je.
So, ape kes kebencian meluap2 pada makhluk2 ini?
Sampai banyak kes sengaja langgar anjing. *Ayang penah wat entry pasal drebar lori dgn riang gembiranya langgar anjing sampai menggelepar anjing tu kat jalan kan*
Dera binatang sampai mati.
Korang jawabla kat akhirat esok.

Lihat, Dengar, Rasakan

Sangat mengujakan bila entry ini mcm memberi aura yang tersendiri...
Yang menarik, lepas je entry tu publish, kak chik online ym. Sebelum nih tak nampak pon pun dia visible kat ym. So, kitorg berym agak sakan. Kak Chik still tak banyak sembang, even dalam ym. Tapi rancak sikit dah dari masa belajar dulu. =)
Setelah sekian lama tak mendengar suara, Along pulak kol. Saya takut nak kol Along..sms dia pon akan pikir 5 -6 kali. Yelah, takut ganggu dia yg sedang merawat pesakit. Takut dia rimas. Takut dia rasa terganggu. Kang salah suntik pulak kan...So, bila Along kol rasa teruja. Sangat.
Then Ateh pulak meninggalkan komen di wall facebook. Ateh dah berumahtangga, segan nak ajak gosip ganggu selalu. Lagipun tak pernah bergossip ngan suami dia. So, segan nak gedik2, behave sket ngan Ateh bila suami dia ada.
Triple joy lepas buat entry 'adik beradik' tu.

I called Alang and Ayang, yang sangat jarang dihubungi. Selalunya berhubungan di alam maya saje. Again, takut nak ganggu hidup mereka. Ayang yang gigih dengan study *dah nak grad, yay!* dan Alang yang sibuk berbisnes dan beri konsultasi ttg breastfeeding. Sembang sampai lenguh tangan *sebab pegang henpon*, dan bergelak ketawa sakan.
Double joy pulak.

Kendian, seperti biasa kol Angah dan Ude. Sampai lenguh tangan lagik. Cuma bezanya bila sembang dengan Angah dengan Ude, sembang2 soal hati *chewah*. Mebi sebab hampir tetiap mggu berupdate, so takdela tanya kabar secara formal mcm dengan kawan2 lain di atas. Lebih santai dan gedik dan over.haha
Double joy.

Dengan umi Ayong je tak berkontek lagi. Tggu cuti sekolah. InsyaAllah.

And yes, I'm missing the good old times. Mendengar suara mereka yg ada tempat istimewa dalam hati membuatkan hati berbunga2.

Alang
Angah
Ayang *haiyoh, sakit perut gelak*
Since Ayang privatekan blog, saya cut and paste entry dia. Thanks Ayang sebab bagi kebenaran. ;)

"kawan baik di sekolah 13 feb 2009

walaupun di kuittho sy dibuang daerah oleh kwn2..
tp disekolah, saya ade kawan tau..
heheh..(intro ni cam x masuk, tp xpe, cikgu mazeri nazeri x kisah kan cikgu?)
acu n alg sudah cerita ttg kami bersembilan.
walaupun bukan entry tag, sy mahu cerita juga,
tp dr pandangan mata sayelah ek..
apa yg masih diingatan..dan saya pasti xkn lupa
along
along nye sandal, jenama star.
along nye sandel tu dh xde bunga kat tapaknya
jd along kene jalan seret seret,
supaya x jatuh bila di tempat licin.
along kuat tdo drpd ayg.
tp along tdo atas buku add math.
ayg tdo atas poskad titanic.
jd tempoh lama yg diambil oleh along utk tdo tu
digunakan utk menyerap ilmu
sedangkan ayg pula gunakan masa tdo utk bayangkn leonardo dicaprio..
along x suke lipat tgn baju.
sentiasa labuh je tgn baju along..
tp bila along dh nk stat study
kalo boleh kain org lain pun die nk lipatkan
along kalo belajar, jgn la kaco.
bukan sbb nanti die marah
tp sbb kite x sampai hati
melihatkan seorng gadis yg tersangat2la bersungguh2.
(tp ayg slalu kaco gak, sbb xnk die hebat sgt. kang jauh sgt beza ngan ayg ni, malula ayg)
along suke lipat kelepet tudung ke luar..
along nye suara x pernah dideraskn
sentiasa dilembutkan n nada pun manja
“ayang..ayang dh makan..” terngiang2 lagi..
along ni ayg bayangkan die akan jd 2 je
x Doktor, jd scientis. hahaha
sbb otak die geliga wacayalacakap samalu..
manTOPPPPP
ude
ude ni tahap lazernye mengalahkan azwan ali
tp x seperti ayg, ude menggunakan bakatnya itu di waktu yg betul
maklumlah, ude seorng yg matang berbanding ayg
kalo org pestime tgk, mesti takut sbb muke serius
tp ude ni kuat gelak gak sebenarnya
ayg bayangkan ude akan masuk bidang polis2
sbb kalo ayg tgk citer gerak khas mesti terbayang ude di tempat yusop haslam
sesuai kan?
mungkin sbb ayg dh terbiasa sgt dgn ude sbg ketua kelas
yg syoknya ude sbg ketua kelas
ude selalu backing kami kwn2 baiknya yg agak bermslh disiplin ni
n xleh lupe, kalo ade yg bertengkar dlm kelas,
akan ade suara ude ckp (ckp, bukan jerit) “dah dah”
2 words je, tp terus sonyap weh..
ketua kelas dh sound, sape brani lawan? hahaha
meja ude sgt kemas n terletak di tepi tingkap
ayg slalu usha ude tgk skodeng abang2 STA kat bangunan sebelah
oh, ude pernah minat sorang abang STA
nama apentah
de taik lalat bwh mulut kan?.
bila abg tu ckp pasal tudung labuh
satu skolah tukar pakai tudung labuh
hahahaha
ude pun suke lipat tudung ke belakang
n ude kurus tinggi
keta bapak ude, keta alfa romio
ude n cikgu chee(cikgu kelas) n cikgu chong(cikgu kimia) sgt rapat
cam adik bradik
okeh, itu tipuuu
hehehe
bila cikgu chee atau chong mengajar selepas loceng mkn berbunyi
satu kelas tgk ude dgn pandangan mengharap
hrpn agar ude betau cikgu Chee n chong yg kelas dh abis
tp ude sgt patuh
jd semua pun terpaksu patuh sama
(cuma semua dh ready nk pecut 1 x 1000 meter ke dewan makan)
ingat x? ade skali tu
satu kelas ngantok sbb blaja fizik
pastu ade announcement kelas2 yg dipanggil utk tangkap gmbr kan?
kelas kite menunggu dgn penuh sbr supaya dipanggil turun bergambar
kalo dipanggil, bolehla abis awal kelas fizik tu
dn akhirnya
“pengumuman buat kelas 5 sains..”
announcement blom abis, tp kite dh jerit YEYYYYY
“anda diminta turun ke makmal utk pemeriksaan gigi”
semua jerit ALAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA…
hahahahahaha
skalik kena g check gigila pulokkkkk
Acu
acu ni ayg kenal masa form 2
mase tu org dok ckp ade lg sorang budak taayah lahir kat england gak
tetibe acu dtg bilik n ayg pun kenal “oh, ni die budaknya”
acu kan rhbb?
mase form 4 br kenal rapat
acu ni antara sbb ayg jd brani nk aktif masuk segala bagai
sbb acu sgt aktif
x padan dgn sempotnye tuh
jd bile tgk acu aktif, ayg pun join
kalo belakon teater, ade ayg, adela acu.
acu sgt mudah megalirkn air mata
acu juga sgt suka upgrade lagu2 melayu jadi nasyid
paling xleh lupe, lagu amy search
fantasia bulan madu
serius acu, ayg sampai dh x cam lagu apa tu bila acu nyanyi
dlm ramai2, ayg rase paling bnyk persamaan ngan acu
cuma bezanya, acu sgt kompiden berckp, dan ayg tidak.
kami pernah sama2 mengetuai boikot prefect
sampai cikgu ummi kata kami berdua bakal dibuang sekolah
jd kami berdua pun menangis sama2 mengenang nasib..
hahahah
acu pernah bg ayg kertas gud lak utk spm, dan tertulis,
“the exam is just around the playground”
ayg mmg puas gelak r..acu mmg lawak.
ayg bayangkan acu bakal jd cikgu bio, sbb acu obses dgn biologi
kan betul ckp ayg? ade sasar2 sikit tp kena kan?
acu, tgk raja lawak, peserta nama Yan tu ckp mcm acu..
betull..konpiden tp bersahaja..:)
ok, nk tdo jap. pas ni sambung alang, ateh, angah, kakchik, n ummi ayong lak.
:) dh sengguk2 menaip ni"

Lihat.
Dengar.
Rasakan.

Tanpa lihat dan dengar, kita masih boleh rasakannya. kan?

Tuesday, February 17, 2009

Berdarah

Hari tuh cuping telinga berdarah.
Cabut subang.
Bila dah kering luka, pakai balik subang.
Hari ni telinga berdarah lagi.
Tak tahan pakai subang platinum.
*sigh*
Kena beli subang plastik.
Takpon subang yg jual kat Mydin tuh.
Gatal lagi nak tukar subang.
Padan muka.
Sib baik tak tindik hidung.
Agaknya kalau pakai subang platinum kat hidung, betul2 hidung darah sebab luka!

Minda yang lemah

Ini entry meracau. hahaha.

Saya rasakan EQ saya agak lemah berbanding manusia yang normal. IQ apatah lagi. Tapi kelemahan EQ saya sangat obvious. Mungkin sebab tu Allah takdirkan saya kuat bercakap, supaya saya tanpa segan silu meminta bantuan dan arahan dari org sekeliling. Biasanya benda yang kecil akan jadi besar, dan kesannya akan menimbulkan huru hara di kemudian hari. Palpitation, adrenaline rush, multiple personality disorder...name it..semua mcm ada..ahaha.

Kegagalan mengawal emosi dari kecik sampai sekarang.
Mungkin sebab itu ayah susah hati dan tak yakin.

Dah lama tak buat nampak ayah susah hati. Rasanyalah.
Dah lama juga ayah tak kol.
Bila ayah kol dan menzahirkan kesusahan hati, rasa agak sedih.

'Ayah dah susah hati'
'Ha? kenapa?'

'Nnti kamu nak gi belajar sensorang'
Ayah, dah 30 tahun lah nih'

'Bila masa pulak kamu 30?' *suara tak puas hati*
'Bundarkan ke puluh yang hampir'

'Boleh pulak macam tu'
'Takyah risau yah, dah nak masuk 30..tua dah nih'

'Nnti mcmana, ada ke orang nak gi ambik kamu kat sana? Tempat tinggal dah confirm ke?'
'Surat agreement tak dapat lagi. So, tak confirm lagi nih. Tapi dah apply campus. Jgn risau'

'Kamu sorang..'

'Tu, lah....kalau ayah carikan calon suami kan senang..ada elaun suami lagi' *ketawa berdekah-dekah*

'Ayah bukan tuhan yg leh tentukan jodoh kamu'
Pangggggg *sound effect kena tampar dan kemudian rambut terkibas ke muka dengan mode slow motion*
Lawak tak kelakar rupanya.

Kegagalan yang nyata dalam menyenangkan hati kedua ibu bapa.
Layak ke nak cium bau syurga kalau ginih.
*sigh*

-----------

Org kpt cuti sampai mggu depan.
Minggu depan baru dapat tau bila leh gi amik agreement.
Surat acceptance dah hantar.
Tgh tggu surat lagi satu dr uni *COE*.
Baru leh proceed buat visa.
Hostel dah book, tapi lupa mintak nak dok floor pompuan seme.
Lepas dpt agreement bru leh wat medical check up.
Dah email SV bgtau dah send acceptance, dia suh send arrival details.
Lambat lagi la jawabnya.
Sekarang kumpul buku2 rujukan yg nak bawak.
Kalau berat sangat, pos je kot nnti.
Tengoklah mcmana.

-----------

My life would sucks without you.

-----------

Bunyi misteri

Awal pagi biasanya akan dengar bunyi ketukan. Bila bukak pintu, takde sapa. Seram weh. Jenuh baca apa2 yg patut. Tapi dah nak cerah..Hantu sure dah nak balik tempat dia kan.. Tapi kerap je jadi ginih. Konpius. Malas nak selidik mana punca, kang tetiba ternampak nenek tua yg mengerikan bawah katil ke hapa ke kan. Bunyinya bukan macam org ketuk pintu ngan tangan. Tapi mcm ketuk sesuatu ngan pensel...Setelah konpius beberapa kali, sembang ngan hosmet. Rupanya bukan saya je yg dengar, hosmet pon sama. Sekarang, bila hari dah cerah ketukan itu masih berbunyi...Dan rupanya...


Burung nih ketuk cermin dengan riang gembira sekali selama beberapa minit sampai dia penat. Dia akan berenti kejap, terbang. Satgi dtg balik..Wah, terasa mcm sindilelah sinderella yg sentiasa dikelilingi haiwan2 walaupun lelah.

Entry meroyan

Inhale.
Exhale.
Semoga semua selamat.
Semoga semua selamat.
Kamu ada ramai kawan yang sentiasa di sisi.
Yang sentiasa menggembirakan kamu.
Yang sentiasa buat kamu ceria dan bersemangat.
Kerana kamu merupakan kawan yang baik.

Yang boleh dititipkan hanya doa dari jauh.
Semoga semuanya selamat.
Semoga kamu baik-baik saja.

Jantung mcm direntap-rentap.
Tanda masih ada bekas di hati.
Semoga semua selamat.
Semoga semua selamat.
Air mata, jangan gugur di sini.

Monday, February 16, 2009

I'm yours

Mood menyengeh / meghenyeh mcm kambing sejak semalam, gara2 hajat di hati dah tercapai. This is it!
Wah, over tak intro? Ahha.
Menunggu dengan sabar dan akhirnya, penantian yg sangat berbaloi
Ini hasil kreativiti Am, PhD student kat Durham. Dia memang kreatif. Suara dia pun menyentuh hati saya. Saya akan bergenang air mata tetiap kali dengar suara dia mengeji menyanyi. So far lagu dia yg paling saya suka adalah lagu ini dan juga Payung (Umbrella).
Link page dia ada kat belah kanan *menjuihkan bibir ke belah kanan*. Haah, yg menantu idaman Malaya tuh..ahaha.
Tapi sori ye semua, he is not available anymore *rasanya* berdasarkan simptom2 semasa...hiks.



Seriously Am, LOVE IT! *mode fangirls screaming hysterically* ahahahahahahah

Sunday, February 15, 2009

Tag dari FB Kak Yan

Malas nak buat kat FB, lagi selesa buat kat sini..

Random 25 facts about me

1 - Anak sulung sekarang. Kalau arwah kakak masih hidup, saya jadi anak num 2. Bila rasa tak mampu jadi kakak yg baik selalu akan teringat kat arwah kakak, walau tak sempat berjumpa. Sangat teringin ada adik beradik pompuan untuk bermanja dan kesat hidung darah bersama2.

2 - Mempunyai 4 orang adik lelaki sangat mengujakan sebab mereka hensem matang dan bertanggungjawab. Saya kakak yang gagal tapi saya sayang mereka. Tapi saya tak reti nak zahirkan. Itu kegagalan yg paling nyata.

3 - Dari kecil hingga universiti, sentiasa bergelumang dgn kawan2 ayah. Maka, setiap gerak geri gasing sentiasa diperhatikan dan pada masa itu sangat menensenkan. Dipangkah oleh timbalan dekan sebab dia perasan saya tak masuk kuliah dia, walau tak amik kdtgn. Sangat stress dan terasa mcm artis. Tapi sekarang saya sudah ok, sebab saya dah ada kemampuan sendiri. Sendiri yg over2 pulak nak jumpa kawan2 ayah..muahaha

4 - Rabun jauh dari tingkatan 1. Tapi saya sangat tak suka pakai spek. Selain merimaskan, masih terngiang2 di telinga junior kata muka saya macam tikus mondok. Sampai skrg, hanya akan pakai bila attend seminar atau presentation sahaja. Dalam pada rabun ni pon sakan dok perati orang, lebih baik la rabun kan..terjaga sikit pandangan..huahua.

5 - Sangat penakut. Selain takut hantu, takut juga bawak kereta. Hari tuh bawak, hancur berkecai tembok umah orang dan terus pecah tayar dan bengkok rim. Terus balik umah jalan kaki..ahaha. *mcm main bumper car je gayanya kan* Tak bawak dah.

6 - Kesan tgk cerita IT, sangat takut bila jumpa clown. Siap leh berpeluh2 dan air mata bergenang. Sekarang dah ok sikit, walau degup jantung masih kencang. Sapa la yg wujudkan watak badut nih. Menakutkan!

7 - Sangat suka hangout dengan pondan terkawal dan lelaki lembut sebab derang tak kontrol macho dan sangat berterus terang.

8 - Bila PMS saya akan berubah menjadi raksasa betina yg sangat menakutkan dan menjengkelkan!

9 - Tok Wan dtg dr India tapi saya langsung tak reti baca tulisan india. Cakap tamil pon tak reti..Sempat belajar perkataan2 tertentu sahaja. Tapi I Love You reti..ahahaha

10 - Tak minat memasak. Sangat tak minat. Kalau saya minat memasak, itu dah leh disenaraikan sebagai salah satu dalam keajaiban dijah.

11 - Sangat suka menyakat orang yang pendiam. Sangat2 suka. Kepuasan tuh.

12 - Sampai sekarang, sentiasa ke mana2 dengan inhaler. Even skrg sangat jarang guna *alhamdulillah* tapi saya rasa selamat kalau bersamanya. Kalau masa sekolah dulu, saya akan tidur pegang inhaler..

13 - Masa kecik, bila kena marah selalu terpikir kebarangkalian saya nih anak angkat. Wah, pengaruh tv pada kanak2 sangat buruk kan? Lepas tuh bila dihantar masuk asrama, terasa mcm tak disayangi. Phase tuh sangat mengerikan. Berubah menjadi rebellious seperti org kerasukan syaitan. huhuhuhuhuhu.

14 - Sangat tak suka org yang gopoh gapah, sbb saya akan jadik lagi gelabah dan kelam kabut. Sangat senang dok ngan orang2 yang cool dan perasan cool.haha

15 - Pernah diperkenalkan dengan sorg lelaki dan perkawanan hanya bertahan selama 20 jam saje. Dia kata saya kerek. Ye kot. Kerek dengan orang2 yang tak dikenali. Eh, bukan kerek kot *lepas berpikir*, tapi nebes tahap gaban, sampai jadik kerek. ahaha.

16 - Mesti kena makan nasik. Kalau sehari tak jumpa nasik, leh menggigil.

17 - Sangat cepat marah. Tapi cepat sejuk. Kalau saya tengah geram, mengomel dan membebel tentang sesuatu dengan kelajuan 120kmh, sila pekak kan telinga atau gelakkan. Lepas 10 minit saya akan ok. Kalau memarahi time saya membebel, saya biasanya akan sentap dan menangis.*jeling adik ikan*. Sebab saya juga sangat2 sensitip.

18 - Pernah tolong kawan bisnes jual pendrive. Masa tuh harga yg kami beli 110 rasanya. Paling mahal kami jual RM115. Tak amik kita kos minyak, tol sebab angkut barang dari kampus lain. Huh, sangat tak reti bisnes sebab matematik kantoi..hahahahaha.

19 - Suka perasan masih muda. Bila kawan2 ckp pasal anak *anak kucing, anak mata, anak tekak, anak rambut tak kira ye* dan suami, baru sedar yang diri ini dah tua dewasa. Mebi sebab belajar tak habis2, so perasan mcm student undergrad yg berusia 21 tahun..muahahaha..Padahal kedut2 kat mata dah obvious!

20 - Suara saya agak besar dan garau. Dituduh berhalkum. Dari sekolah menengah menjadi bahan tawa dan ejekan lelaki sekolah 'sebelah'. Tapi sekarang dah kurang garau, kesan latihan vokal yang berterusan.hahaha.

21 - Kalau depress saya akan kurang bercakap dan banyak tido. Kalau tensen luar kawal saya akan potong rambut sendiri depan cermin dan akan kol bestpren saya walaupun dia di hujung dunia. Dulu suka tutup blog. Skarang tidak lagi sebab sudah semakin gigih mengawal depression dgn bantuan kalian...Kalau nak ptg rambut pon gi kedai. haha

22 - Saya masih baik dengan pakwe masa darjah 3. Oh, semua itu hanya cinta monyet *gelakkan diri sendiri*. Diceraikan dengan talak 3 masa form 3 dan terus repot kat mak. Mak hanya gelak.

23 - Stage fright yg sangat mengerikan. Sampai sekarang masih belum pulih sepenuhnya. Kesannya ahli keluarga dan org tersayang tak dibenarkan melihat sebarang pertandingan/persembahan sejak masuk sekolah menengah. Rasa mcm nak pengsan atas stage..haha..Over kan?

24 - Akan berpaut pada lengan/pegang tangan kawan kalau keluar bersama. Sebab confirm akan hilang sbb selalu akan jalan ikut kaki melangkah, menonong je.. bukan ikut otak.

25 -Senang masuk dalam alam fantasi, tapi tak kronik mcm cik tomato. Baru ni masa tengah sembang kat ym leh berangan nak tubuhkan univ sendiri mcm accepted. huhuhuhuhh

Malas nak tag org..kang kena marah..hehe

Tag lagu dr Kak Yan

RULES:
1. Put your iTunes, Windows Media Player, etc. on shuffle.
2. For each question, press the next button to get your answer.
3. YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS.
4. Tag 10 friends
5. Everyone tagged has to do the same thing. (u don't have to if u choose not to ;))
6. Tag whoever tagged you so they know what you got!

DON'T CHEAT!

OPENING CREDITS:
5ive - Keep on Moving *yay!*

WAKING UP:
Fort Minor - High Road *wah!*

FIRST DAY AT SCHOOL:
Peterpan - Walau Habis Terang *sampai sekolah lambat, kot..haha*

PUPPY LOVE:
Madonna & Justin - 4 Minutes (to save the world) *percintaan superheroes*

FIGHT SONG:
Colbie - Realize *tetiba realize terjatuh cinta ngan musuh..muahaha*

BREAKING UP:
Linkin Park - Shadow of the Day *wah, perfect!!*

PROM:
Avenged Sevenfold - Seize the Day *gituhhhh*

LIFE IS GOOD:
We the Kings - Check Yes Juliet - *run baby run*

DRIVING:
Blue - Sorry Seems to Be the Hardest Word *mode jiwang*

FLASHBACK:
Hujan - Bila Aku Sudah Tiada *wah!*

TRUE LOVE:
Jordin Sparks - No Air *tettttt! 10 markah*

WEDDING:
Amri - Payung *muahaha, akak nak buat invitation khas nih*

MOMENT OF TRIUMPH:
Samsons - Tak Bisa Memiliki *mode merendah diri, tak bisa memiliki kemenangan..muahah*

DEATH SCENE:
Project Pop - Bukan Superstar *bukan superstar yg meninggal tuh...huhuh*

FUNERAL SONG:
The Rembrandts - I'll be There for You *no! no! no!*

END CREDITS:
NEWS - Dreams *ehem2, tersangkut jugaks!*

IF SOMEONE SAYS 'ARE YOU OKAY' YOU SAY?
Hirai Ken - Kimi na Suki na Toko 'the things i like about you' *haiyoh, jawapan saiko*

HOW WOULD YOU DESCRIBE YOURSELF?
Linkin Park + Busta Rhymes - We Made It *wah*

WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?
Pussy Cat Dolls - I Hate This Part *hahaha*

HOW DO YOU FEEL TODAY?
Justin Timberlake - What Goes Around Comes Around *sangat sesuai utk bulan inih!*

WHAT IS YOUR LIFE'S PURPOSE?
NEWS - Taiyou no Namida 'Tears of the sun' *gituhhh*

WHAT'S YOUR MOTTO?
The Wonders - Doing The Thing You Do *ahah, apekah*

WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?
Faizal Tahir - Batu dan Golek *yeah, rock and roll!!*

WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
Estranged - Yang Pernah *wah, yg pernah duduk bawah ketiak, kot*

WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
Rossa - Ayat-ayat Cinta *cop, cop! mcmana ada dlm playlist lagu jiwang ginih?huhuh*

WHAT IS 2 + 2?
Iklim - Blues Ganu Kita *muahahahaha*

WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
SEAMO - Mata aimashou 'see you again' *BIGHUG*

WHAT IS YOUR LIFE STORY?
Mr. Children - Hanabi 'fireworks' *wah, theme citer Code Blue! Yamapiiiiiiiiiii - kesat idung darah*

WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
Boys Like Girls - The Great Escape *wah, mahu lari*

WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?
Orange Range - Ikenai Taiyou 'Bad Sun' *OMG, ni mcm lagu gatal okeh*

WHAT WILL/DID YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?
Westlife - Us Against The World *wahhhhh!i like!*

WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?
Sheila on 7 - Betapa *huhuhu*

WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST?
Arashi - Kaze no Muko e 'Beyond the Wind' *bersemangat!*

WHAT IS YOUR BIGGEST FEAR?
Mario & Nesty - Never Say Goodbye *huhuh*

WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET?
Pesawat - Mirage *lagu jiwa kacau mcm bukan secret je*

WHAT DO YOU WANT RIGHT NOW?
Paula Abdul - Dance Like There's No Tomorrow *kehkehkeh*

WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
Mongol 800 - Chiisana Koi No Uta 'Small Love Song' *kesat air mata*

WHAT WILL YOU POST THIS AS?
Linkin Park - Numb *I cant feel you there...gituhhh*

nak tag
1. Tra
2. Am
3. Zeti kekanak Tokyo
4. Angah
5. Kak Delinn
6. Adik Ikan
7. Nik hosmet adik ikan
8. Alang
9. Nisa
10. Qila

Saturday, February 14, 2009

Sabar

kena sabar *yang mengujakan*

menanti surat dari pendaftar
menanti gaji masuk *nyawa2 ikan sudah - SOS!*
menanti lagu yang mengujakan *jeling Am*
menanti saat berjumpa org2 di Penang *mode berdoa*

kena sabar juga

bila rumah selalu takde air sebab paip kecik
bila kena buli kat ym *hihihi*
bila kwn terlalu busy utk melayan kita
updated: bila broadband asik putus-putus *mencikkkkkkkk*

=)

Friday, February 13, 2009

Laptop

Laptop yang sedikit cacat, tapi masih boleh menggunakannya dengan riang gembira. Ia sudah banyak berjasa. Dari mula buat research untuk masters, sampai tua sekarang. Seboleh2 akan angkut jika saya travel ke mana2 *kalau bermalam*. Even sekarang bila travel KT-Ipoh-KT, saya akan angkut walau saya tiada kerja2 menaip mahupun editing, walau berat.


Penciptaan laptop sungguh memudahkan umat manusia, kan?
Oh, entry ini tiada hala tuju yang jelas. Saya sebenarnya tergoda dengan Yamapi laptop dalam iklan Toshiba ini. Laptop Toshiba bagus eh?

Wednesday, February 11, 2009

Adik beradik

Kak Yan pernah tanya, siapakah Angah, Alang, Ayang, Ude etc, etc..
We are sisters, tapi we are not biologicals sisters.ahah. Kitorang membesar bersama sejak 1995 tapi mula menjalin hubungan mesra masa 1998. Ahli2 dalam kelas semua agak close, tapi yg menggedik menggatal ada beberapa org je.haha

Nama tak official - geng panda *ahahahahahahaahahahaa*
Nama yg kerap digunakan - adik beradik.

Along - Paling bergeliga, paling solehah. Keje asik tertido bila buat add math. Masa tido, dia menyerap segala ilmu math dan hasilnya beliau merupakan pelajar cemerlang. Tidak pernah berdiri depan perhimpunan sebab kesalahan disiplin. Bertugas sebagai medical officer di Hosp Teluk Intan. Single and available.

Angah - Paling selamber dan comel macam tedi bear. Keje asik ponteng prep. Pakar fly juge. Status sedara kepada ketua warden dan pengetua tidak membataskan kenakalannya.. Nakal, tapi solehah. Bertugas di Kuala Lumpur dalam bidang IT. Single tapi tak available. Baru bertunang.

Ayang - Paling sweet dan tegas. Pembekal ubat2an dalam kelas sebab mak dia pharmacist. Masa buat assignment pencegah kehamilan, dia penyumbang utama kepada materials. Seorang yang sangat2 tabah dan akan ikut gerak hati dalam membuat keputusan. Akan menamatkan pengajian dalam bidang kejuruteraan awam di USM, yay!Single dan available sikit2.hahaha

Alang - Paling comel dan lemah lembut. Sesuai masuk pencarian gadis melayu. Kakak2 senior berebut nak jadikan dia adik angkat..hehe. Bergiat aktif dalam program usahawan muda kat sekolah dulu. Skang jadik consultant dan buat bisnes dalam bidang breastfeeding. Tak single, tak available. Anak hensem suami pon smat.

Ateh - Paling lawak dan ceria. Tengok memek muka dia je dah leh gelak. Sebilik ngan Angah, so otometik jadik crime partners. Asik hilang je dedua time prep. Sangat pandai nasihat orang. Hasilnya, menjadi cikgu di Pahang. Tak single dan tak available. Anak sorang suami comels.

Ude - Paling matang dan serius. Jadik ketua kelas 3 tahun berturut2. Tak terlibat dalam mana2 kesalahan disiplin. Penah dapat 100% dalam subjek sejarah dunia. Cool dan dan tenang macam watak2 dalam CSI. Tu sebab dia jadik pegawai kat Jabatan Kimia Perak. Single and very available. ahaha

Kak Chik - Paling pendiam. Orang cakap berpatah2, dia jawab sepatah sajer. Tapi kalau sekali dia bercakap, orang akan menumpukan perhatian..hehe. Agak suci dari kesalahan disiplin..Keje kat Selayang. Single, tak available. Dah bertunang.

Umi Ayong - Paling keibuan dan bersemangat waja. Terer main bola jaring. Perak sejati..Boleh tahan gak kekepohannya..Tapi tak pernah disabitkan kesalahan disiplin yang ketara..hihiih..Skang jadik cikgu kat MRSM Besut. Single dan available.

** Klik sini untuk entry Alang tentang kami.

Belakang, dari kiri: Umi Ayong, Kak Chik, Ude.
Tengah, kiri: Alang, Along, Angah.
Depan, kiri: Ayang, Ateh, Acu *saya*.

Gambar (1998) credits to Alang
ps: Er, saya mmg suka glemer dr kecil? Dok depan sekali tuh.huhuhu

Miss you ols. Lots.

Tuesday, February 10, 2009

The awaited letter

Tgganu yg panas. Kalau ikut data yg dicatatkan kat page MSN, suhu hari nih cecah 32 darjah celcius. Pergh, masuk dalam kete, terasa mcm lamb chop!huhu.
Semalam jiwa kacau - sokmo je jiwa kacau kan?hihi. So, tak hapdet blog. Ada cerita tertangguh yg tak sempat nak diceritakan due to infrared laptop nih buat hal pulak. Tak best lak rasa bila takleh nak upload gambar walaupun saya bukan potograper dambaan warga ganu.hehe.

Offer letter sudah sampai. Dah sampai sejak 5hb rupanya. Tapi sebab terlupa email address mana dibagi masa isi borg application, tak pasan surat tu kat email hotmail. Bila tergerak hati nak bukak masa 8hb tu, baru pasan surat dah sampai. Alhamdulillah, sampai jugak. Sentap ngan diri senirik sebab dok geram2 offer letter tak sampai. Padahal sendiri yang salah kan. Kena berubah ni dijah! *mode marah diri sendiri*

Based on the offer letter, 13hb 2 nih orientation. Sentap, kan? Mana sempat nak attend orientation! So, dah email pengirim offer letter dan dia kata datang je lah bebila, tapi sebelum semester 2 - bulan 6. Semalam dah forward offer letter ke KPT dan dah plan ngan pendaftar utk letakkan tarikh pegi 1/4. So, commence date should be few days after that. Mode sekarang adalah berdoa supaya tak sangkut macam planning ke Jepun hari tuh. Dah tak larat nak sentap ngan KPT dah. Dan tak larat nak buat surat tunjuk sebab segala. Dan tak larat nak explain kat semua org dah.

Dah apply hostel. Hope leh dapat hostel, sebab kat sana takde Malaysian. So, lagi senang dok sendiri dekat hostel yg ada dapur. Boleh belajar letupkan dapur masak.

Visa takleh buat lagik. Kena tggu surat dari KPT. Sekarang nak siapkan recheck quiz bebudak. Pastu nak isi borg visa. Tadi dah kol ejen. Dia ckp lepas dapat surat dari KPT dan kendian hantar ke oz dan kendian dapat surat dari oz (COE), baru leh proceed. Pergh, sempat ke nih 1/4. Aidiya, ko yg sajes tarikh nih kan? Kalau tak sempat, siap ko! eeheheh

Jiwa hari ini ok sikit dari semalam. Petuanya tidur awal. Malam nih nak tidur awal lagi. Yay!

Sunday, February 8, 2009

Berguling ke laut

Party di tepi pantai...

Other links:
Qila
KZieyla
Qila lagik

1 - Tayar keta Kinah tersekat dalam pasir lembik. Sib baik ada abang2 pakcik2 dan adik yang baik hati datang menolong. Dah lumrah alam, bila wanita2 dalam kesusahan akan ada hero2 datang menolong..ahaha. Sejam diambil untuk mnyelamatkan keta Kinah. Alhamdulillah. No damage. Mood je ilang sket..haha

2 - Makan2 untuk kembalikan mood bahagia.


3 - Game yg paling best sebab boleh berguling ke laut..haha - bina sandcastle.


Kak Zieyla susun strategi


Istana ke ni? Mcm kek hari jadi je...ahaha


Wah, berkonsepkan pentagon! Boikot! Boikot! *sambil jeling Abby*


Perkarangan istana konon ada kolam renang, tapi takde air - lupa bayar bil kan?


Istana Penyu? Apekah? Bukan zoolah, istana! *dengki pada juara*


Keputusan - Istana penyu menang. Ala, kalau istana kitorg ada pintu masuk kat pagar, mesti kitorg menang dah kan? ahaha

3 - How well do u know the bachelorette. Quiz yang menguji minda. Semua org tekun menjawab Kuiz. Pemenang - Cik Gee rusa ratu rock kapak.

4 - Nasihat untuk the future bride. Nasihat yg paling kiut adalah dr Kak Faizah - 'Jaga suami' hihihihi. Tapi yg menyentuh hati bakal pengantin adalah Kak Zieyla anak ayah dengan ucapan lebih kurang gini 'Be yourself, Aidy will complete you and you will complete Aidy' . Ginih kan ucapan u kak zieyla?


5 - Catwalk. Semua org bercatwalk dan yg paling mengucing sekali adalah Abby! Larikkkkkkkkkkkkkkk..*mode dengki dgn Abby sebab I siap kuarkan prop segala, tapi tak menang!*

ps: gambar cat walk tadapat dikongsi kerana pastinya sangat menggedik...ahaha..lagipun qilah tak send lagik..hiks.

We had so much fun, although we miss Kak Ron, Ila n Aidya. =)
Thank you very much Qila.. Sorry sangat sebab satu lagi game tak dapat dijalankan...We love you very much sista!

And thanks for the cute bag and candy and photo and chopstick! muahs!

Tak best!

Saya rasa tak best,

1 - Mlm td, tanpa disangka semua muka yg keluar kat tv semua saya tak suka. Menyebabkan Nini agak tersentap, ahaha. Ntah, rasa mcm hangin je tgk muka semua yg terpapar kat tv. So, decided dok dendiam dlm bilik dan tido awal.

2 - Gambar party yg qila send, suddenly bila nak cari balik tak jumpa. Dah save dalam satu folder, dah tunjuk kat adik ikan dah. Dah carik kat recycle bin pon takde, kot2 terdelete. Mana perginya? Gambar2 lompat tu hilang dik.. *seka air mata*. So, delay upload pics and delay buat entry.

3 - Surat tak sampai lagi. Saya tak pernah bercerita, tapi sebab rasa tak best dah di tahap bahaya, I nak share. The application was sent on 29th oct. Imagine, sampai skang tak dapat acceptance letter. Last contact admin uni berkenaan dan depa cakap surat akan sampai *diorg akan scan* in few days time. Masa depa ckp tu 30hb 1. Agaknya scanner rosak. Agaknya kalau 20 hari pon bermakna few days. Malas dah nak tggu. Lantaklah nak sampai ke idak.

4 - Dah takleh tido siang. Selalu kuat tidur. Sekarang nih memang dah takleh tido siang. Mata akan terbeliak je. Malam baru leh tido. Tu pon after 11. Jeles tengok rumet tido siang!

5 - Rindu kat Opah. Keadaan di Ipoh sekarang akan mempengaruhi ketenangan Opah dan harapnya dia kuat semangat mcm selalu. Harap dia tak dibrainwash tahap gaban dan harapnya dia lembut hati.

6 - Terasa makin jauh dengan kamu. Ye, kamu. Ntah kenapa. =(

7 - Tak best sebab rasa tak best.

Ok je nih. Cuma rasa tak best. Mcm nak tukar yahoo id >>>> dijah_tak best

ps: Angloko, akak terserap aura sedih ko ke? Pergh, dah jadik mcm superpower Am - menyerap emosi org lain, tapi last2 aku yg over!!!!

Just ignore me. I will be just fine. Saje melepaskan ketakbestan di sini. Kang ada pulak yg kena makan..aahahahaha

Friday, February 6, 2009

Thursday, February 5, 2009

Melontar ke longkang

Semalam main boling.
Dek kerana dah laaaaaaama tak main, decided utk pektis suka2. Prektis bersama Qila, Kak Faizah, Cik Gee dan Cik Pensyarah sangat mengujakan dan penuh gelak ketawa. Walaupun bola tercampak sebelum digolek atas lane, masuk longkang *banyaknya tak terkira* dan foul juga sebab pijak line. Note: kesemua yg dinyatakan adalah kesalahan yg saya lakukan..huhu..teruk kan? Haish, seram sejuk dibuatnya. Macam akan membusukkan nama jabatan je. Sib bek Kak Lynn pon masuk dan bgtau team kitorg dok lane sebelah2. Dan kami berpakat untuk bersorak bila bola masuk longkang. Terasa bersemangat sebab dapat merasakan sorakan gemuruh akan kuterima.

1 - Pertemuan pertama kali dengan Nicky n Angloko. Angloko melantik diri sendiri menjadi personal coach - memberi nasihat tentang lontaran, keayuan dan pendarahan hidung...ahahaha.

2 - Adik ikan demam mengada2 + merajuk = tak datang. Suppose menjadi pom2 bersama cik pensyarah dan kak zieyla. Semangat betul pom2 girls bersorak dan berposing. Gambar korang lagi manyak dari orang yang main. Over hokehhhhhh!! *mode dengki*

3 - Tipah tetipu! Semua yg cakap tak reti main rupanya pandai main. Nicky, aku mmg tau dah ko terer..siap gelakkan aku ye! Orang lane sebelah yg kununnya tak reti main - En. Rizuan n En. Mazrul siap strike banyak kali dengan penuh gaya. Di lane saya, Wak yg masuk ganti bos last menet telah menggerunkan team senirik. Tetiba dapat aura bebola naga. Kegagahannya telah terbukti...ada yg hidung darah? ahaha

4 - Team bio yg pompuan semua mcm aura awan hitam berkepul-kepul atas kepala. Mama yg kehilangan mejik touch, saya yg bola asik masuk longkang *gara2 personal coach pegi cuci mata tgk team lain main!*, Qila yg kurang aura ratu lepas 'aura cinta' tiada di sebelah dan Kak Lynn yg bagai disedut kuasanya oleh org team dia..hihihi.

Fakta bukan auta

1 - Baru tau 'SMALL, MEDIUM' yg tertulis atas bola adalah saiz lubang untuk jari. Helo, I ingat itu saiz bola!! Bukan salah I la kan bola masuk longkang selalu. Mebi sebab jari jemari I sakit..hihi

2 - Personal coach salu cakap 'Leret bola, jangan lempar!. Tengok mcm Qilah..dia leret..'. Berusaha menjadi anak murid yg taat. Cuba meleret bola, dan kesannya menjadi peserta etnik kreatif di alley dengan kelajuan hanya 10km/h! Terseksa jiwa raga semua org menunggu bola bergolek ke hujung lane.ahaha

3 - Sebab tak reti leret bola, I campak je ke lane. Bunyik macam nangka busuk. Tapi bila kena pin *time tak masuk longkang*, bunyi tak kedengaran. Pin jatuh dengan ayu sekali. Alahai..lemah betul!

3 - Kasut saiz 5 besar sangat. Saiz 4 agak sempit. Sakit jari jemari. Tu sebab I takleh perform. I sesuai saiz 4.75 kot. hihih.

Updated:
Total score Team BIO 1 - 1314 (Team Kak Lynn)
BIO 2 - 1044 (Team saya n Qila)
Yang penting, we enjoyed!!

Link untuk cerita bowling

Kak Lynn
Kak Zieyla
Qila
Nik

Wednesday, February 4, 2009

Boling

*8.30 mlm, melontar bola ke dalam longkang di kejohanan tenpin boling piala ketua jabatan matematik*

will update tomorrow.

wish me luck! really need that!!

seduttttttttttttttttttt
hembusssssssssssssss
hiyaaaaaaaahhhhhhhh!!

Tuesday, February 3, 2009

Masa

Masa.
Masa yang tepat saya kira.
Bila lagu nih sampai dalam inbox *thank you very2 much Am!*, perasaan tak keruan menyerang.
Bila dgr lagu Am nih, mcm ada aura hitam menyerap masuk, dan menikam jantung.
Pedih.
Kamu, kamu tahukan kita bersahabat sejak muda remaja dulu lagi?
Dan aku selalu akan rasa kalau ada sesuatu yg kamu sorok?
Mcm surat panggilan interview PTD?
Dan kali ini perasaan itu datang lagi.
Tapi lebih tak keruan dari biasa.
Meneliti sesuatu yang tak perlu.
Menganalisa sesuatu yang tak perlu.
Dan mengetahui sesuatu yang tak perlu.
Sungguh pedih dan menyakitkan.
Sungguh.
Tapi ingat.
We all have each other.
Aku nak kamu ingat sampai mati.
Kitorg sentiasa ada untuk kamu.

Payung (Malay Version of Umbrella)

Kau di hati
Walau jauh kita berada
Merentasi benua
Sinarmu menyala
dan di dalam kelam
Bayangmu tidak kelihatan
Bila ku kau perlu
Kau tahu ku di mana
Kerna

Biar kita bersinar bersama
Seiring sejalan slamanya
Sahabat berkekalan
Diri di sisi
memberi sokongan
Dan hujan turun semakin lebat
Usahlah kau risau sendiri
Berteduh di bawah payung kita
Berteduh di bawah payung kita

Takkan ada
yang menjadi halangan
Kau sebahagian entiti
kini hingga ke infiniti
Bila kacau bilau dunia
Awan gelap berarak tiba
Selagi ku mampu
Kita ubati hatimu
Kerna

Biar kita bersinar bersama
Seiring sejalan slamanya
Sahabat berkekalan
Diri di sisi
memberi sokongan
Dan hujan semakin lebat
Usahlah kau risau sendiri
Berteduh di bawah payung kita
Berteduh di bawah payung kita

Berlarilah ke mari
Tak perlu engkau risau
usah gusar
tiada apa yang menghalang
biarlah hujan turun
kita redah bersama
kerna

Biar kita bersinar bersama
Seiring sejalan slamanya
Sahabat berkekalan
Diri di sisi
memberi sokongan
Dan hujan semakin lebat
Usahlah kau risau sendiri
Berteduh di bawah payung kita
Berteduh di bawah payung kita

dan hujan
oh biar hujan

redah bersama
bersama

oh hujan
oh biarlah hujan
kita redah bersama

Am, akak dapat lirik kat sini.

Sorry, disable komen. *er, terlupa..huhu. dah disable betul2..*

Monday, February 2, 2009

Menjiwai watak

Tak pernah serius bercita2 menjadi pelakon.
Kalau ada pon setakat di depan meja solek mak.
Itu pon masa belum cukup umur.
Bila masuk sekolah menengah, join teater *eh, namanya teater ke?* sebab selalu tak cukup orang.
Tergedik2 masuk untuk meramaikan pelakon.
Ape nak kesah kan, skolah seme pompuan, gedik pon org tak kesah. haha
Pernah berlakon jadik makcik yg kuat ngompat *err, mcm bukan lakonan kan haha?*.
Pernah berlakon jadi orang gila. Ayang jadik mak tiri kan? Hampeh betul bebudak junior. Ambik kesempatan untuk belasah org betul2. Cis! Tapi watak nih paling best, sangat menusuk.ahaha
Tu watak kat sekolah menengah yang paling diingati.
Masa matriks sebab ada satu je pertandingan lakonan, I jadik Raju yang kuat main daun terup..ahaha. Dijah= raju? keskeskes *village by the sea by anita desai*

Maka berdasarkan fakta2 di atas, tak dinafikan I akan cuba sedaya upaya menjiwai watak yang diberikan.

Nota kepada warga bilik tutor satu: korang yang cakap buat muka mangsa dera yg dalam kesedihan.. Alih2, muka yang bergambar happy je. Mencik!mencik!

Huh, sangat tak menjiwai wataklah korang nih!! Qilah, u punya penjiwaan ok jugak, yg lain tuh macam ngelat. Pose manja konon!!!
Ni bukan entry bela diri kan?kan? ahaha

Updates

1 - Che Kamilah a.k.a hot momma dah bersalin baby boy! kongrets. Tak sabar nak pi melawat sambil sedut2 aura!

2 - Semalam Angah dah bertunang dengan Mior. Tahniah!!! Opps, terheboh pulak kat sini. haha. Sori tak dapat datang untuk mencuri sireh.

3 - Hari ni birthday Kak Prema. Miss her sooooooo much! *seka air mata*.

4 - Jumaat nih ada parti bujang yang halal untuk Qilah di tepi pantai. *teruja!*

5 - Sabtu nih teman cik2 pensyarah bawak student sampling. *mode sumbat hidung siap2 ngan kapas, utk kawal pendarahan yg akan berlaku*.

Mode hari nih adalah kebuluran, makan, makan dan makan. Tak, tak. Saya tak jadik cranky bila lapar. Cuma akan jadik malas bercakap. Glukosa yang mencukupi diperlukan untuk menghasilkan tenaga dalam bentuk ATP melalui kitar glikolisis. Bila tenaga mencukupi terhasil, barulah otot2 di sekitar mulut akan bersemangat bekerja.
nota: kak khalidah, tolong jangan bidas saya dengan fakta. *kecut perut*

Sunday, February 1, 2009

Panas!

Panas.
Lepas musim tengkujuh, bumi ganu jadik panas.
Berpeluh peluh.
Sakit kepala.
Panas.

Yang lebih memanaskan keadaan bila terpandang kelibat seorang lelaki yang sedang bertenggek atas moto dengan penuh gaya macho. Masa tuh tengah tggu cik pensyarah bayar duit kete kat bank. Panas hati. Panas hati bila terpandang keselamberan mamat itu bertenggek atas motor sambil goyang2 kaki dan sesekali menyedut rokok lantas menghembuskan kepul2 asap dengan penuh nikmat..
sedangkan isterinya yang sarat mengandung terkedek2 mengimbangi diri berjalan menuju ke arah bank, dan terpaksa beratur lama untuk melunaskan pembayaran di bank. Walau apa pun alasan mamat ituh, saya tetap rasa panas hati.
Panas.
Tak boleh ke pimpin bini dia tuh?
Tak boleh ke tolong beratur?

Encik encik yang membaca entry ini, saya menyeru..jangan cakap je lebih: 'sapa tak sayang bini weiii' tapi tolongla zahirkan dengan perbuatan. Tolongla pikir sikit. Bukan anak kambing yang dalam perut tu, anak anda anda jugak!

Encik sains sosial, saya mengusulkan satu tajuk kajian untuk pertimbangan tuan: 'Lelaki Malaysia kurang gentleman?'

nota kaki buat tra: sila lihat contoh penggunaan perkataan kepul yang betul dalam cerita di atas.ahaha