Saturday, August 13, 2011

Ayam masak kicap belasahan

Tetiba tergedik-gedik nak masak daging masak kicap. Tapi sebab daging halal susah nak jumpa (daging beger atau minced je yg ada jual), so buat ayam masak kicap. Rasanya balik Malaysia nanti pandang ayam je dah boleh pengsan sebab dah muak sesangat makan ayam. huuu

Bahan-bahan
500g ayam
Garam secukup rasa
Serbuk kunyit
Halia besar ibu jari, hiris halus
3 ulas bawang putih, hiris halus
1/2 biji bawang besar, hiris halus
2 bunga cengkih
1 bunga lawang
1 kulit kayu manis
Lada hitam secukup rasa
Kicap 
1 1/2 cawan air
1 biji cili besar
Cara-cara
Ayam potong sukahati, lumur ngan garam dan kunyit, masukkan dalam oven 180 darjah sampai separuh masak.
Tumis bawang besar, bawang putih, halia, bunga lawang, bunga cengkih kulit kayu manis sampai wangi.
Masukkan air.
Masukkan lada hitam dan kicap.
Masukkan ayam.
Bila dah masak masukkan cili besar.

p/s hari tu feeling2 nak buat mcm Secret Recipe punya kuah pekat so saya tambah beberapa sudu tepung jagung.hihihihi.

Selamat mencuba!
 
Love and respect
Dijah

No comments:

Post a Comment